jueves, 23 de febrero de 2017

Municipalisme, un enteniment per la integració territorial.


L’àmbit municipal, per la seva proximitat amb la població, pot ser entès com l’escala idònia per dur a terme actuacions i iniciatives que arribin directament a la gent. Les conclusions de la tesi doctoral realitzada per l’illa de Mallorca, exposades en entrades anteriors, poden resumir-se, com va fer-ho el Diari Ara (enllaç a l’entrevista) amb el terme ‘ciutat-illa’.

La integració territorial no s’entén sense el sorgiment de noves centralitats arreu del territori, on els habitants no hagin de desplaçar-se a la “ciutat” tradicionalment entesa (nucli més important de població, densificat i congestionat) per dur a terme determinades gestions i consumir determinats serveis. Però m’agradaria anar encara més enllà, en concret a la capacitat municipal de tirar endavant iniciatives o actuacions que generin nous serveis per a la població les quals tinguin capacitat de transformació social. És d’aquesta manera, a partir d’aquesta reflexió, que pot arribar-se al concepte de Municipalisme (enllaç a la definició).

Amb l’apoderament dels municipis, es poden combatre problemàtiques actuals o símptomes de futures problemàtiques que ja han ocorregut a altres indrets i que és de preveure que ocorreran al nostre entorn més pròxim. Un exemple pot ser-ne la lluita per la regulació del lloguer turístic (prevenir la gentrificació o combatre-la on ja sigui patent), el dret a l’habitatge (gestió del lloguer al municipi, per fugir dels lloguers no declarats), actuacions municipals en la gestió dels residus, i així un llarg etc. d’iniciatives ja existents (i altres que poden crear-se de nou en funció de les necessitats detectades).

La incorporació d'actuacions d'aquest tipus en els municipis mallorquins, indistintament de la quantitat de població i de la presència major o menor de l'activitat turística, suposarien una millora tangible per la població. Actuacions però, que haurien d'anar més encara un pas més enllà i estar coordinades, creant una xarxa d'experiència i de recolzament, ja que, és de forma conjunta, de cooperació entre tots, com s'aconsegueixen els canvis pel conjunt de la societat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario