domingo, 18 de junio de 2017

Parlem de ciutat...


Diversos autors, i jo mateixa, considerem la ciutat com aquell espai on es produeixen i des d’on s’impulsen les transformacions del conjunt de la societat.

Si portem aquest raonament a Mallorca, podríem dir que Palma és l’olla bullint al foc que trasbalsa el pensament d’arreu de l’illa. Es veu molt clar, des d’on sinó s’ha plantat cara amb més contundència al fenomen turístic que actualment s’ha immers dins la part més intima dels nostres pobles i barris? Fixem-nos amb el detall, precisament qui ho ha fet hem estat nosaltres, la població, la base social.

Aquesta percepció no és nova, de fet, és extreta d’articles del mallorquí Gabriel Alomar i Villalonga de la primera dècada dels anys 1900. Més d’un segle després aquestes reflexions poden, en certa mesura, estirar-se fins a l’actualitat sense quedar caduques. Ara bé, actualment com a societat penso que ens devem també a nosaltres mateixos estendre aquesta percepció al conjunt del nostre territori.

L’apoderament de la societat és un factor clau en la gestió i organització territorial en totes les seves vessants. La Mallorca-Ciutat hauria de construir-se primer, i formar-ne la base essencial, sobre valors de bé comú, i d’aquí derivar-se’n les actuacions físiques. Si la Mallorca-Ciutat, unida, social, col·lectiva, inclusiva, amb valors positius i constructius en benefici directe per la gent definís un model territorial integral, el resultat, molt probablement, discerniria d’aquell concepte caduc de ciutat densa, congestionada, mancada de recursos socials, amb alts índex de marginalitat. De fet, el que tots coneixem com “Sa Part Forana” té uns valors imprescindibles i de proximitat que aportar també, al mateix temps que xopar-se dels grans avenços socials que la ciutat densa fins al moment ha aconseguit. Pensem-hi.

Hem de revolucionar l’illa, amb conceptes i actuacions positives. Fer front a les dinàmiques que trenquen l’equilibri. Nosaltres, la societat mallorquina tenim molt a dir, i també molt a on fer front, on revindicar-nos.

Recull d'algunes iniciatives valentes, posicionadores, gent treballant unida que ha deixat la por dins el calaix de la tauleta de nit:



No hay comentarios:

Publicar un comentario