jueves, 31 de mayo de 2012

Marc legal propi per protegir la posidònia a les Illes Balears


El Govern de les Illes Balears elaborarà un decret llei pioner per protegir la posidònia oceànica a les Illes, així com un Pla de Regulació dels Fondejos a Zones LIC (Llocs d’Importància Comunitària), Mapa dels LIC a les Illes Balears.

La posidònia oceànica va quedar inclosa l’any passat, a través d’un reial decret del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a la llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial, el que implica que se li hagi d’aplicar la Llei del patrimoni natural i de la biodiversitat, que en prohibeix la destrucció intencionada.

El Decret s’elabora des de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic i preveu la protecció estricta dels set esculls més importants de les illes:

Es Caló (Artà)
Sanitja (es Mercadal)
Addaia (es Mercadal-Maó)
Talamanca (Eivissa)
Porroig (Sant Josep de sa Talaia)
Sa Torreta i es Pujols (Sant Francesc de Formentera)

    Font: elaboració pròpia a partir de Google Earth

En quan a la regulació dels Fondejos:

- Es penalitzarà el fondeig sobre posidònia d’embarcacions de més de 12 metres d’eslora que estiguin sobre profunditats de menys de 35 metres.
Per sota d’aquesta cota, el fondeig sobre fons sorrenc de qualsevol embarcació, amb independència de la grandària, no es veu afectat.

- Pel que fa a la regulació dels fondejos, l’aplicació d’aquest Decret no afecta a aigües ni zones de reserva de ports estatal, ni autonòmics, ni profunditats superiors als 35 metres, perquè és on es limita el creixement d’aquesta planta per falta de llum i altres condicions òptimes pel seu desenvolupament.

Ademés, es col·locaran 358 boies ecològiques a deu zones LIC, que aquest any seran gratuïtes, es començaran a col·locar el divendres 1 de juny. Funcionaran a partir de reserves (el preu i més informació es pot veure al següent enllaç del “Diario de Mallorca"

                                Font: Diario de Mallorca

Al següent mapa es poden veure ambdós mapes superposats:

    Font: elaboració pròpia a partir de Google Earth

Al mapa podem veure la relació entre els 7 esculls de posidònia més importants de les Illes i els llocs on es posaran les boies ecològiques.

També es preveuen altres mesures, com la prohibició d’instal·lacions d’aqüicultura, l’extracció d’àrids o abocaments sobre praderes de posidònia.

Per altra banda, la norma estableix un règim d’autoritzacions per a afectacions puntuals sobre la posidònica (de fins a 1.000 m² o del 2% de la praderia). En cas d’afectacions superiors, serà necessària l’aprovació del Consell del Govern. En ambdós casos, es podran determinar mesures correctores o compensatòries.

--------------------------------

Després de manejar aquesta informació i sense tenir coneixença de l'estat actual dels esculls de posidònia i de l'estat de ocupació o reserva de les boies actuals a les cales i platges em sorgeixen les següents preguntes:

1- Perquè no es posen boies ecològiques a l'illa de Cabrera? Per que és un Parc Nacional i les competències no son les Govern de les Illes? Perquè ja n'hi ha?

2- Es Caló d'Artà, sol estar massificat a l'estiu (d'això si en tinc constància). Per tant, si hi ha un dels 7 esculls més importants de les illes, perquè tampoc es posen boies ecològiques?

3- A part de les mesures de prohibició o restricció en els fondejos, es duen a terme activitats de netetja del fons marí, on hi ha les boies (ecològiques o no)?

4- Perquè s'estableix un règim d'autoritzacions per a afectacions puntuals? I perquè es preveu que es poden produir afectacions superiors al 2% de la pradera? Si això passes, per mala sort, amb un desastre natural, no es podria demanar permís. Per quins motius es pot demanar permís per destruir els esculls de posidònia, si ells mateixos diuen que "Llei del patrimoni natural i de la biodiversitat, que en prohibeix la destrucció intencionada"?

Esper més endavant poder escriure una entrada al blog amb resposta a n'aquestes preguntes, que siguin positives per la conservació de la posidònia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario