sábado, 30 de abril de 2016

El turisme i els barris. “Repartir el turisme per Ciutat” i “Posam límits al turisme?” dos titulars d’aquesta setmana


Repartir el turisme per Ciutat, aquest és l’objectiu marcat per l’Ajuntament de Palma per mitigar el col·lapse al que està sotmès el centre. Després de les reivindicatives pintades aparegudes al casc antic sota els lemes “el turisme destrueix la ciutat” o “tourist go home, refugees welcome”, aquests dies s’ha anunciat un paquet de mesures destinat a reordenar el flux de turistes al centre de la ciutat.

S’ha detectat que és principalment a partir de l’arribada de creuers, que el centre de Palma es veu embotit per milers de persones que des del Port Vell van cap a la Catedral i entren per Cort al bell mig de la ciutat. Amb la intenció de posar alternatives a aquest itinerari, entre les distintes mesures, hi ha la creació de noves rutes turístiques; habilitar un segon punt d’entrada als turistes dels creuers, per tal que entrin des de Plaça Espanya; ampliar la línia 1 d’autobús o redistribuir el tràfic.

Ara bé, un pas encara més enllà el fa aquest dissabte 30 el GOB, els quals han organitzat una jornada de debat i treball sota el títol “Posam límits al turisme? Avancem cap a la racionalitat”. És cert, com pot veure’s a una entrada anterior al blog i en diferents publicacions que s’han anat fent les darreres setmanes, que el nombre de turistes ha anat sempre en augment, tendència que avui en dia comença a ser qüestionada: calen més i més turistes quan, així mateix, la població no ha sofert, o inclús ha perdut, condicions de millora als seus llocs de treball?

Més enllà de jutjar la idoneïtat dels dos titulars de la setmana, cal parar esment en allò que impliquen: un procés de canvi per tal de millorar les condicions de la població després d’haver-se fet ressò de les seves demandes. Entenc que cap de les dues iniciatives no està entesa en el sentit de asfixiar el turisme i matar el que comunament s’ha anomenat “la gallina d’ous d’or”, sinó més bé de racionalitzar l’ús que se’n fa del territori i la relació turista-resident.

La profunda crisi econòmica, al meu entendre, ha obert els ulls entorn al funcionament del sistema. És més, ha portat al conjunt de la població a reflexionar entorn a quin futur volem, i no precisament en termes de voler "més" i "només per mi", sinó de voler MILLOR, i per a la COL·LECTIVITAT.

2 comentarios:

  1. Molt bona reflexió!
    S'Ajuntament de Barcelona ha dividit sa ciutat en tres parts: sa col·lapsada a nivell turístic (no hi pot haver cap plaça turística més, ni quan una se dóna de baixa); sa que està a mitges (només pot obrir-se una nova plaça turística si una se dóna de baixa); i sa que no està molt afectada (pot haver noves places).

    Edu :)

    ResponderEliminar