domingo, 22 de mayo de 2016

Ciutat i Política. El pes de Ciutat en unes eleccions (20D com exemple)



Partint de la distribució de la població sobre l’illa de Mallorca, existeix una zona on la seva quantitat és altíssima en comparació amb la resta del territori. Òbviament estem parlant de Palma, però més en particular del conjunt de municipis de Palma, Calvià, Marratxí i Llucmajor sobre els que s’estén físicament la ciutat. Dins d’aquests quatre municipis s’hi trobava a inicis de 2015 el 60,6% del total de la població de l’illa (521.250 persones d’un total de 859.289). Està clar que una concentració tan elevada de població en un espai prou reduït, comparat amb la resta, té determinats efectes, entre els quals pot treure’s a debat quina pot ser la seva influència en relació a unes eleccions d’àmbit estatal, en concret les passades del 20D, però el mateix succeiria amb les de caire autonòmic. Degut a això, pot deduir-se que aquesta zona determina en gran mesura el resultat final d’unes eleccions?

Per això, després de conèixer el percentatge de població que pot trobar-s’hi, anem a veure un replec de dades sobre els resultats de les passades eleccions generals que tot just tornen a repetir-se:


Taula 1. Vots, abstenció (no votants) i total de persones amb dret a vot.


Com ens mostra la Taula 1, als quatre municipis van produir-se el 60,4% dels vots del conjunt de l’illa, per contra a la Part Forana suposen el 39,6%. Així, sembla una quantitat bastant determinant que en gran mesura pot influir en el resultat final del conjunt del territori. Si entrem més en detall, en la següent taula pot veure’s quins foren els partits més votats, el que ens donarà a conèixer una aproximació de quina és l’aposta d’aquesta població per a la gestió de l’administració pública:

Taula 2. Quantitat de vots pels 3 partits més votats a Palma, Calvià, Marratxí i Llucmajor.



Ara bé, si partim dels quatre partits que apareixen (Taula 2) i contraposem els resultats dels municipis metropolitans amb  els de Sa Part Forana, hi ha grans diferències de vot?

Taula 3. Vots dividits entre els 4 municipis metropolitans i Sa Part Forana.


Com mostra la Taula 3, si ens referim al percentatge de vot, sembla que Sa Part Forana resta més conservadora enviant els màxims a PP i PSOE, just el contrari que ocorre als municipis metropolitans, que aposten per PODEMOS i CIUDADANOS. Tot i aquesta referència al canvi amb dades relatives, amb termes absoluts és parcialment així, PODEMOS supera en nombre de vots al PSOE. Entre els partits d’àmbit estatal, les dues parts de l’illa a les que ens referim sembla no van en direccions realment oposades. Ara bé, si d’altra banda ens fixem amb MÉS, els Ecosobiranistes, els quals ara es presenten juntament amb PODEMOS a les pròximes eleccions, van tenir uns resultats prou diferents. Tenen majoria de vots a Sa Part Forana, canviant així el patró al que tenen resposta els partits lligats a Madrid.

Així doncs, es prou determinant que 4 municipis concentrin més del 60% del total de vots?
Implica això que fer una bona campanya a la ciutat és assegurar-se gran part de l’èxit?
Existeixen a la ciutat unes necessitats polítiques diferents a les dels pobles i aquestes determinen el resultat de les eleccions?

Per acabar, esmentar que està clar que per sobre d'aquests resultats hi ha la llei electoral que estableix un nombre mínim de vots per aconseguir un diputat, el qual varia en funció del tipus de partit i d'altres qüestions a les que no he pretès entrar en matèria. Tot i així, penso que aquesta és una perspectiva interessant sobre la que posar una mica de llum.


No hay comentarios:

Publicar un comentario