domingo, 5 de junio de 2016

Tenim els ciutadans el dret i el deure de vigilar les actuacions que es fan des de l’administració? L’exemple de la plataforma SOS Son Serra.


Aconseguir coronar-se com a agent de màxim poder a qualsevol administració pública, no hauria de ser la darrera gran barrera a superar perquè, aquells que l’aconsegueixen, puguin fer el que vulguin.

Està ben demostrat que això no és així, diàriament i de cada vegada amb major intensitat, la població ens estem posant al front a l’hora de permetre o no certes actuacions que són proposades des de l’administració. Vegis el que va moure el famós Tractat Integral de Llengües (TIL), carreteres noves amb 4 rotondes a Eivissa que just ha aprovat el Consell, operaris del Consell de Mallorca que fumiguen voreres, i així un llarg etcètera d’actuacions que són criticades i denunciades a les xarxes socials per part d’agrupacions, plataformes o ciutadans que tenen la seva a dir.


Doncs a partir d’aquesta idea en surt la present entrada del blog. L’objectiu és el de mostrar, com he pogut observar aquesta setmana, com pot denunciar-se una actuació que als ulls d’algú és il·lícita. L’exemple que he agafat va entorn a la polèmica del xibiu a Son Serra de Marina, i per exposar-lo he agafat un seguit de tuits, en els que anirem veient com des d’un telèfon mòbil, que tots portem a la butxaca, pot alertar-se d’una situació determinada i que aquesta arribi als mitjans de comunicació.



Les xarxes socials i, òbviament, els dispositius mòbils ens posen a l’abast dur a terme actuacions com les que acaben de mostrar-se. És un fet totalment revolucionari de cara a l’empoderament ciutadà. També és una eina que ajuda a despersonalitzar les avinences amb el color polític. Com a ciutadans denunciar una actuació que ens sembla il·lícita no va a favor ni en contra del partit que governa, va a favor o en contra de la nostra societat i dels valors que aquesta representa.

En darrer lloc, i així com les actuacions inicials han anat esdevenint-se, mostrar també uns tuits de l’Agència de Disciplina Urbanística de Mallorca, la qual va ser informada dels fets i optà també per les xarxes socials com a eina de difusió de l’estat de la qüestió de la denúncia que havia començat també per aquest mitjà.


Així doncs, més enllà de l’èxit o el fracàs d’aquestes actuacions i més enllà també d’emetre un judici sobre l’exemple que s’ha utilitzat per realitzar aquest escrit, com s’ha exposat més amunt, el que he pretès ha estat mostrar el poder que tenim els ciutadans per influir en l’esdevenir diari de la construcció del model social i territorial que volem.

Hem de creure que la nostra veu importa, els nostres interessos com individus són molts cops compartits per molts d’altres que, junts, tenen poder de transformació i de canvi. Donar la nostra opinió, dir el que ens agrada i el que no ens agrada és l’únic que pot donar coneixement per aconseguir un món on ens hi sentiguem més còmodes.

Tot seguint poso alguns enllaços cap a mitjans de comunicació que s'han fet ressò de la denuncia que va ser SOS Son Serra:


No hay comentarios:

Publicar un comentario