viernes, 17 de abril de 2015

Àrea Metropolitana de Palma de Mallorca. Pensem a l’illa en clau metropolitana?


Arrel de l’últim intent de comarcalització de l’illa de Mallorca, publicat per UPyD Baleares, i la lectura del territori que han expressat a través del seu mapa/proposta, he vist que allò amb el que estic treballant des de fa uns anys, l’àrea metropolitana de Palma, no està, almenys en aquest cas, gens present a l’hora de veure’s reflectida dintre d’una possible nova organització territorial.



És veritat que parteixo exclusivament de la seva proposta, ja que anys abans si que s’han publicat comarcalitzacions que compten amb una comarca metropolitana, però la seva és la més recent i és, per tant, aquella en la que, degut a l’expansió de la ciutat, tindria més sentit que hi fos.

Les àrees metropolitanes es creen al voltant de les ciutats, amb la intenció d’ordenar i organitzar aquell territori que en pateix les conseqüències, és a dir, un elevat tràfic, la deslocalització de les empreses a zones més allunyades del centre perquè el terreny és més barat que a l’eixample, noves urbanitzacions destinades a aquelles persones que volen viure a prop del centre de la ciutat però no dintre, etc. A més d’afegir-hi a tot això que la ciutat ha perdut el seu límit, així que ara ens costa tenir clar si algú que viu a n’es pont d’inca o a Son Ferriol viu o no a una ciutat. O qui defineix avui que és ciutat és El Corte Inglés quan decideix obrir una de les seves filials?

D’aquesta manera, pensar en clau metropolitana implicaria, al meu entendre, tenir la voluntat d’organitzar sobretot aquells municipis que pateixen la influència més directa del municipi capçalera. Influència que ha fet canviar la dinàmica amb la que abans funcionaven. Mitjançant un anàlisi profund del territori, es podrien prendre mesures beneficioses pel conjunt de municipis que en formarien part, perquè de cada cop més el territori funciona com una xarxa, hi ha moviment cap a totes bandes, generat en gran mesura per les ciutats que són el motor de la regió sobre la que tenen influència.

Amb tot això, referint-nos al mapa de UPyD Baleares, te sentit que es pensi, per exemple, amb Palma i Marratxí com a dues unitats administratives diferents i en canvi, com una única unitat els municipis de Santa Maria del Camí, Alaró, Consell, Binissalem i Lloseta, simplement perquè en grup arribin a un determinant de nombre d’habitants?

Animeu-vos a entrar en debat!

Deixo “aquí” el link on trobar el document que explica la proposta de reorganització municipal de UPyD que he estat fullejant i que m’ha motivat a fer aquesta entrada.

1 comentario:

  1. Una de les respostes de UPyD a les crítiques que els hi han fet:
    http://www.upyd.es/Islas-Baleares/UPyD-Baleares-responde-a-los-comentarios-publicados-en-la-prensa-acerca-de-su-proyecto-de-fusion-de-mnicipios

    "Marratxí se debería unir a Palma

    Ha sido un planteamiento muy debatido a lo largo de este año de elaboración de la propuesta. La propuesta no deja de ser eso, una propuesta. Incidimos en el debate y consideramos que Marratxí, con una población superior a todo el conjunto del Plá, por encima de la recomendación de la Unión Europea de no mantener municipios menores a 10.400 habitantes y también muy por encima de los 20.000 habitantes, que es la cifra mínima de efectividad, permitían a Marratxí, por el momento, mantenerse solo. Se analizaron las peculiaridades de ambos municipios y no se consideró que Marratxí hubiera consolidado, al menos todavía, su extensión urbanística a la de Palma. De todas maneras, en la misma propuesta, se mantiene la posibilidad de fusionarlo con Palma en el futuro."

    I jo dic: Analitzant l'extensió del continu urbà de Palma, no hi ha prou relació en quant a extensió urbanística entre els dos municipis? http://www.raco.cat/index.php/TreballsSCGeografia/article/viewFile/277036/364954

    ResponderEliminar