domingo, 17 de mayo de 2015

TESI DOCTORAL SENSE BECA. Cap. 6: Difusió de la investigació entre la societat


És molt important fer difusió de la recerca, gairebé diria que tant important com fer-la. Tindria sentit fer una tesi doctoral i que no en conegués els resultats ningú més que tu, l’equip del que formes part i el teu director?

La principal difusió que se’n fa de la tesi doctoral és a partir d’articles a revistes científiques. Aquest tipus de revistes són el mitjà de difusió de les recerques, òbviament hi ha revistes especialitzades en tots els àmbits de la ciència i un dels seus principals objectius és arribar a tenir prestigi tant a nivell nacional com a nivell internacional. El prestigi es relaciona amb l’impacte i per tant, en la qualitat dels articles i en la quantitat de gent que els llegeix.

Apart d’això les revistes també ofereixen a l’autor un feedback molt valuós, ja que prèviament a la publicació, la revista avalua la teva feina i, inclús, et diu com millorar el teu article perquè, si no és acceptat sense cap modificació, sàpigues com podries millorar-lo perquè ho sigui.

Ara bé, tot i la elevada importància de les publicacions a revistes científiques dintre del món acadèmic, com arriba tot això a la societat? (Aquesta reflexió dona per suposat que tots els que fem recerca volem una recerca útil i pràctica, és a dir, que la fem perquè tingui un impacte sobre la societat i que la beneficiï.)

La recent enquesta sobre la percepció social de la ciència dona a conèixer (segons explica aquest article de El País) que un 25% dels espanyols creu que el Sol gira al voltant de la Terra  i també que un 30% creu que els humans van conviure amb els dinosaures, ara bé, d’altra banda un 46% sap que els antibiòtics no curen malalties causades per un virus (o si gires la informació, que un 54% no ho sap...). La qüestió és que amb aquesta enquesta queda més que clar que existeix una mancança en la difusió de la ciència entre la societat. Però perquè és tant important que la societat en sàpiga sobre els avanços de la ciència?

És important perquè és necessari que la gent sàpiga que les millores que ha notat amb els pas dels anys són, en gran mesura, gràcies a la ciència. I em refereixo a millores en tots els àmbits, cura de malalties, tecnologia, avanços en el sistema educatiu, en la organització del territori o en aspectes tant del dia a dia com que els plats quedin menys greixosos després de netejar-los o que les dents es conservin blanques quan les netegem. Saber una mica de ciència ens fa agafar consciència, en que la brossa que tirem al cubell no desapareix per art de màgia quan surt de casa, que l’aigua de l’aixeta per arribar a casa necessita d’una bona gestió i que no s’ha de malgastar, entre tantíssimes coses més.

Amb tot això vull animar a que tots els que fem recerca, intentem divulgar-la avui que no estem mancats de mitjans. Utilitzem les xarxes socials per fer-ne difusió i expliquem-li als nostres amics que fem al departament!

Fins aviat!

Opinions o comentaris? Clar que sí! Deixeu-los a sota.

Difusión, Investigación, CONCIENCIA, Tesis Doctoral, redes sociales, Revistas científicas

No hay comentarios:

Publicar un comentario