martes, 18 de agosto de 2015

DIFONDRE LA RECERCA CIENTÍFICA. Mitjans per a tots els públics.


“La ciència pels científics!”, “Això és massa complicat, no ho entenc” o “Quin avorriment, això no hi ha qui s’ho llegeixi”... us sona, no?

Aprendre ciència o llegir textos científics ha estat freqüentment titllat d’avorrit. Transmetre, fer arribar el teu missatge, no és fàcil, i transmetre coneixement pot ser encara més complicat.

La meva impressió és que a l’actualitat encara ens costa transmetre ciència, o els seus resultats, a tots els públics, més lluny d’algunes revistes especialitzades en tot tipus d’àrees de coneixement tipus Muy interesante o seccions dels diaris que probablement parlen d’aquelles noticies científiques més impactants.

Això pot ser degut, per una banda, a que la ciència no s’ha generalitzat com a font bàsica sobre la que prendre decisions dintre de qualsevol àmbit. Per altra, a que encara està dintre d’un sistema de difusió molt rígid i arcaic. I, entre d’altres, que som els que volem fer ciència els que ens hem d’encarregar, en la mesura del possible, de fer-ne difusió.

Anem a veure, a continuació, un seguit d’exemples de difusió de recerca relacionats amb la geografia:

Diari Ara Balears (26/07/2015) “Mallorca, la futura meca dels surfistes?”. “La tesi de Patricia Peñas mostra que l’illa reuneix les condicions ideals per a l’esport.”

La difusió en els diaris dona a conèixer la feina feta, explica els principals reptes del treball i les conclusions generals.

Altres exemples en són diferents tipus de plataformes web:

D’una banda hi ha plataformes especialitzades que es dediquen concretament a fer difusió d’articles científics prèviament publicats, solen estar associades amb diferents revistes, i es tracta que els autors hi enviïn breus resums periodístics. Un cas n’és GEOCRITIQ.

D’altra banda, hi ha opcions com la de SOLUCIONS GEOGRÀFIQUES, una empresa formada per dos geògrafs que ofereix el seu blog com a plataforma de publicació de textos que estiguin relacionats amb el món de la geografia o temes afins. Els quals, basant-se amb un nombre prou elevat de visites amb les que compta el seu blog i de la difusió que fan del mateix a les xarxes socials, són una alternativa i oportunitat de donar a conèixer la recerca pròpia.


Així doncs, per cloure la reflexió, cal trobar alternatives a la difusió convencional de la recerca científica, que fins ara es fa en general mitjançant articles a revistes, per tal que sigui més pròxima, més entenedora i menys avorrida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario